10-daagse fietsvakantie Unionsleden, Moss - Karlstad

Østfold, Noorwegen

  • Fietsvakantie van Noorwegen naar Zweden
  • Ontdek de prachtige bossen en meren van Zweden
  • Begin uw reis aan de oevers van het indrukwekkende Oslofjord
  • 4e nationale fietsroute van Zweden
  • Veel maaltijden inbegrepen!
Type reisTrektocht
Niveau
Ø dagafstand 53 km

Fiets over de Unionsleden

U begint uw reis in het glooiende landschap van Noorwegen en volgt het transnationale fietspad naar Karlstad in Noorwegen. U fietst door de bossen in Dalsland en uitgestrekte landschappen. Ook passeert u heerlijke meertjes waarin u een verfrissende duik kunt nemen.

U start uw fietsvakantie in Moss, gelegen aan de Noorse kust, aan de oevers van Oslofjord. Vanaf hier volgt u een fietsroute door een glooiend landschap, langs meren en kanalen, voorbij oude landhuizen, door bossen en uitgestrekte groene weiden. Nooit verliest de route aan natuurschoon, zeker niet als u de provincie Dalsland binnenrijdt. Deze provincie van Zweden, gelegen tegen de grens van Noorwegen, is voor 60% bebost en is een ware fietsbelevenis. Wanneer u Dalsland achter u laat komt u bij het Vänern-meer, een veel bezocht Zweeds meer.

Waar komt de naam vandaan? De Unionsleden verwijst naar de unie die Noorwegen en Zweden hebben gevormd. Deze werd opgericht in Moss in 1814 en ontbonden in Karlstad in 1905, het traject van deze fietsvakantie!

Niveau van de tour:
Deze fietsvakantie is volledig bewegwijzerd wat het makkelijk maakt als u op de fiets zit. Het is eenvoudig om te fietsen, op rustige land- en gravelwegen waar elanden en herten en ook wel eens een vos verrast opkijken naar de voorbij rijdende fietser.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Moss

U reist op eigen gelegenheid naar het Noorse Moss. De stad is gelegen aan de Noorse kust en aan de voet van het Oslofjord. Vanuit Horten komt dagelijks de veerboot naar Moss aan. Ten oosten van Moss liggen de binnenmeren Vansjø. Bij de Konvensjonsgården nabij de Mossefossenwaterval werd in 1814 het vredesverdrag tussen Noorwegen en Zweden geratificeerd, wat leidde tot een unie die duurde tot 1905.

Dag 2: Moss – Mysen (ca. 60 km)
Afstand ca. 60 km

Vandaag begint uw fietsvakantie echt! U fietst de stad uit en passeert de rivier Mosseelva. Voordat u Moss achter u laat fietst u nog langs het gebouw Konvensjonsgården. Op de muur hangt een plaquette van de overeenkomst van de Conventie van Moss. Op uw route naar Mysen passeert u nog een historisch kerkje, het Våler-kerkje voordat u over een prachtige open vlakte fietst en dan de bossen in duikt. Langs beekjes, door tunneltjes en over verschillende bruggen fietst u verder om uiteindelijk te arriveren in Mysen.

Dag 3: Mysen – Töcksfors (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

Vandaag passeert u de Noors-Zweedse grens. Noorwegen is geen EU-land en er kan dus officieel een grenscontrole zijn! I.v.m. deze grenspassage is er om 15.00 uur de afspraak met het bagagevervoer om de eigen koffers over de grens te brengen.

Mysen is een gezellig dorp, bekend vanwege de Momarken Travbane met de Mommarkedet. Hoog boven het dorp ligt Fort Høytorp. Aan de zuidzijde van het dorp ligt het Folkenborg Museum, waar koningszoon Håkon Håkonsson werd geboren. U fietst richting de Marker Kommune en Rødenessjøen bij Ørje. Het idyllische Ørje ligt aan de Haldenkanalen, het oudste kanaal van Noorwegen, aangelegd tussen 1850 en 1860. Het diende voor het transport van hout. Na WO II kreeg het een toeristische bestemming en van de ca. 25 stoomboten die er in hoogtijdagen hebben gevaren zijn er nog ca. 6 over. In het kanaal bevinden zich 3 sluizen, waaronder die van Ørje. De Haldenkanalen zijn Noors cultureel erfgoed. U overnacht vannacht in Töcksfors in Zweden. Dit is is het eerste dorp, dat u in Zweden aandoet. Het is gelegen aan de Dalslandkanalen met de meest noordelijke en hoogst gelegen sluizen van Zweden. Het 40 km lange kanaal verbindt de omgeving van Östervallskog in het noorden met Köpmannebro in het zuiden. De aanleg in 1868 diende destijds voor het vervoer over water van ijzererts, personen en post. Tegenwoordig is het een geliefde route voor kanoërs en pleziervaartuigen. Het meer Foxen ten zuiden van Töcksfors is een van de grootste meren in deze omgeving.

Dag 4: Töcksfors – Årjäng (ca. 40 km)
Afstand ca. 40 km

In de ochtend laat u Töcksfors achter u en fietst u eerst richting Fågelvik. Het kerkje van Fågelvik werd in de jaren 1856-1859 naar tekeningen van architect Albert Törnqvist gebouwd. Het verving een oudere houten kerk, die ca. 300 m in westelijke richting heeft gestaan. Ongebruikelijk is dat de kerk noord-zuid georiënteerd is. U fietst weer door de prachtige natuur met riviertjes en meren en over een oude spoorweg naar Årjäng. De stad Årjäng ligt aan het meer Västra Silen, één van de grootste meren in het Dalsland kanalenstelsel. Het meer is zeer geliefd bij hengelsporters. Aan de zijde van Årjäng liggen 2 eilanden in het meer: Lillöna en Storöna.

Dag 5: Årjäng – Bengtsfors (ca. 70 km)
Afstand ca. 70 km

Vanuit Årjäng fietst u eerst richting Lennartsfors. U arriveert hier via een flinke afdaling met uitzicht op het meer Lelång. Vergeet niet te genieten! Lennartsfors is het voormalige molenstadje aan de kanaalsluizen, die het meer Foxen verbindt met het meer Lelång. Hier kunt u even pauze nemen voordat u verder fietst. Via het meer van Lelång fietst u naar Bengtsfors. U fietst nu door een wat meer beboste regio iets verder van het meer gelegen en passeert de meertjes Ramsbytjärnen en Båtviksviken. Via bossen en andere kleine watertjes komt u aan in Bengtsfors. Dit is één van de grootste plaatsen in Dalsland. In het centrum bevinden zich diverse leuke winkeltjes. Watersport is in Bengtsfors nooit ver weg. Met een passagiersboot kunt u een tochtje maken over het Dalslandskanaal naar Håverud.

Dag 6: Bengtsfors – Edsleskog (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

U start uw fietstocht op de oevers van het Dalslandkanaal en komt verschillende sluizen tegen. U komt ook langs het Landhuis Baldersnäs. Het landgoed ligt op een smalle landtong vooruitstekend in het meer Laxsjön. Het dateert uit de 18e eeuw. De voormalige moleneigenaar Carl Frederik Waern liet er een park van 103 ha aanleggen in Engelse landschapstijl en bouwde het landhuis met stallen. Het huis is nu in gebruik als hotel en een geliefde trouwlocatie. Een aantal kleine winkeltjes en een horecagelegenheid maken het aangenaam vertoeven op dit bijzondere landgoed.
Via meerdere meertjes die o.a. het decor waren voor de film Ronja de Roversdochter (naar het boek van Astrid Lindgren) volgt u de weg naar Edsleskog. Volgens de overlevering zou hier een bakstenen kathedraal gestaan hebben, die zijn tijd ver vooruit was. Edsleskog was destijds een bekend pelgrimsoord. Alleen een gedenkteken bij de ruïne herinnert nog aan deze tijd.

Dag 7: Edsleskog vrije dag (ca. 30 km)
Afstand ca. 30 km

Vandaag heeft u een vrijde dag in Edselskog, u heeft verschillende mogelijkheden:

  • Een rondwandeling naar de skihelling Högheden bij Åmål-skicenter, over een deel van het Pilgrimsleden
  • Rondwandeling naar de natuurreservaten Baljåsen (met ca. 302 m het hoogste punt van Dalsland) en Orsberget (weelderige flora waaronder orchideeën)
  • Kanotocht op het meer Edslan
  • Bezoekje aan Åmål, gelegen aan het Vänern U kunt uiteraard ook een dagje rustig aan doen en relaxen in het hotel. Bespreek met uw gastheer in het hotel de opties.
Dag 8: Edsleskog – Borgvik (ca. 67 km)
Afstand ca. 67 km

Vanuit Edleskog fietst u naar het natuurreservaat Baljåsen en Orsberget. Hier kunt u een kleine wandeling maken om te genieten van het prachtige uitzicht. De fietstocht gaat wederom langs meertjes en door de prachtige natuur en uiteindelijk laat u Dalsland achter u. Onderweg naar Borgvik komt u ook nog langs Von Echstedtska gården. Dit is goed bewaard boerenlandhuis. Aan de buitenzijde kent het landhuis een Karolingische uitstraling, maar van binnen is het in Rococo-stijl aangekleed. In de tuin met vele kruiden staan ook 25 verschillende Värmlandse appelbomen. In het rustieke café kunt u genieten van sandwiches, soep en gebak. Via een agrarisch landschap arriveert u in Borgvik. Borgvik is het centrum van het industriële erfgoed rond een oude ijzermijn. In de 14e eeuw stonden in Borgvik al molens voor het malen van graan. In het begin van de 17e eeuw kwam de ijzerindustrie op en werd Borgvik ook een järnbruk (ijzerfabriek). Het ijzer voor de Eiffeltoren voor de wereldtentoonstelling in 1889 kwam uit Borgvik. In 1925 werd de ijzerproductie beëindigd. Bij de haven aan het meer Borgviksjön staat nog een gebouw uit de eerste helft van de 19e eeuw, waarin een weegmachine stond, die het ijzer woog voordat het per schip werd afgevoerd. egenwoordig is Borgvik nog maar een klein dorp met ca. 350 inwoners.

Dag 9: Borgvik - Karlstad (ca. 62 km)
Afstand ca. 62 km

Uw laatste fietsetappe is aangebroken over de Unionsleden. De route voert hoofdzakelijk door natuur- en recreatiegebieden. Zo kunt u op uw laatste dag in Zweden nog optimaal genieten van de Zweedse natuur. U eindigt uw dag in Karlstad.
Karlstad, stad aan het grote meer Vänern, waar altijd de zon schijnt volgens de bewoners. Herbergier Eva-Lisa Holtz verspreidde hier in de 18e eeuw al vreugde en gastvrijheid en werd daar “Sola” genoemd. Haar beeldje staat aan de oevers van de Klarälven, de rivier die door de stad stroomt. Klarälven betekent in het Zweeds “heldere rivier”. Het is de langste rivier van Scandinavië met een lengte van ca. 460 km. Enkele bijzondere gebouwen in Karlstad zijn: Domkyrkan, de kathedraal uit 1730 die tijdens de stadsbrand van 1865 zwaar beschadigd werd maar weer is herbouwd en de Wermland Opera, een van de 6 operahuizen in Zweden.

Dag 10: Vertrek naar huis

Na het ontbijt is er een einde gekomen aan uw fietsvakantie door Noorwegen en Zweden over de Unionsleden. U kunt met de terug transfer weer naar het beginpunt in Moss reizen (tegen betaling, bij boeking reserveren). Of u reist op eigen gelegenheid huiswaarts.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 10-daagse fietsvakantie Unionsleden, Moss - Karlstad?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.